Siirry sis�lt��n
Tekstikoko A A
VALIKKO

TIEDOTE 8.4.2020


KORONAVIRUS COVID-19 ERITYISTILANTEEN VAIKUTUKSIA SELÄNTEEN ELÄINLÄÄKÄRIPALVELUIHIN


Eläinlääkäripalvelujen tuottaminen ja eläinlääkäreiden valvontatyö ovat yhteiskunnan toiminnan kannalta kriittisiä tehtäviä. Ruokavirasto on päivittänyt 8.4.2020 ohjeet kunnallisten eläinlääkäripalveluiden kriittisten tehtävien turvaamiseksi koronavirus COVID-19 -erityistilanteessa. Ohjeiden tarkoituksena on myös vähentää väestöön kohdistuvaa tartuntapainetta.


Ruokaviraston ohjeiden mukaisesti ajalla 18.3. – 13.5.2020 kunnaneläinlääkärit hoitavat ensisijaisesti kiireelliset tuotantoeläin- ja seuraeläinsairaudet seuraavasti:

  • Tuotantoeläinten sairaudet hoidetaan kiireellisimpinä.
  • Tarvittaessa kiireellisissä seuraeläinten sairastapauksissa ohjataan käyttämään yksityisiä eläinlääkintäpalveluita. Jos tämä ei ole mahdollista, ne hoidetaan kiireellisten tuotantoeläinkäyntien jälkeen.
  • Kaikkien tuotantoeläinten hedelmällisyyshoidot ja vasikoiden nupotukset hoidetaan resurssien mukaan.
  • Terveydenhuoltokäynnit pyritään tekemään valtakunnallisten terveydenhuolto-ohjelmien ohjeistuksen mukaisesti. Lääkkeiden varalle luovutuksen ehdot pysyvät ennallaan lukuun ottamatta rokotteiden luovuttamista.
  • Kiireettömät tuotanto- ja seuraeläintapaukset siirretään myöhempään ajankohtaan.

Kiireettömien tapausten siirtämisen lisäksi pyrimme pitämään kaikki asiakaskontaktit mahdollisimman vähäisinä ja suojelemaan henkilökuntaamme sekä riskiryhmiin kuuluvia henkilöitä seuraavilla toimenpiteillä:

  • Ainoastaan välttämättömät henkilöt osallistuvat eläimen hoitotapahtumaan niin tuotantoeläintiloilla kuin vastaanotoilla.
  • Sellaiset henkilöt, joilla on COVID-19 -tartuntaan viittaavia oireita, eivät voi osallistua eläimen hoitotapahtumaan tuotantoeläintilalla eivätkä vastaanotolla.
  • Vastaanotolle tuotavan eläimen saattajana on vain yksi henkilö, joka ohjataan mahdollisuuksien mukaan eläimen hoidon ajaksi odottamaan ulkotiloihin, ts. autoon.
  • Mikäli eläimen omistaja on yli 70-vuotias, on saattajaksi ensisijaisesti pyrittävä saamaan muu kuin riskiryhmään kuuluva henkilö.

Pahoittelemme vallitsevasta poikkeustilanteesta aiheutuvaa vaivannäköä ja kiitämme asiakkaitamme vastuullisesta toiminnasta! Pyrimme näillä toimilla kaikin voimin pitämään henkilökuntamme ja riskiryhmiin kuuluvat kuntalaiset vapaana COVID-19 viruksesta sekä osaltamme varmistamaan elintarviketurvallisuuden ja eläinten hyvinvoinnin koko poikkeustilanteen ajan. Tätä tiedotetta päivitetään tarpeen mukaan.

Ppky Selänne / Eläinlääkintähuolto